Följ vardagen med min lilla familj med allt vad småbarn och varannan vecka liv innebär!

torsdag 16 februari 2012

Namngivningscermoni!

Kanske kan det vara till hjälp för någon annan som letar tips och ideér till sin namngivning!

Lokal: Vi ville ha en annorlunda lokal, eftersom vi inte skulle vara i en kyrka som annars är ett väldigt vacker rum så ville vi ha något genuint och mysigt. Inte en stor bullrig, kal lokal á la bygdegård utan något där vi kunde skapa en fin atmosfär. Vi hittade en gammal gård, ett hus som ägs av en gilleförening med anor från början av förra seklet. Det är ett litet hus med fyra rum där en spisen utgör hjärtat av huset och rummen ligger runt om. Det är jätte fint, mysig och rustikt med obehandlade trägolv, lågt i tak, 2 kakelugnar och en vedspis i köket. 
Mat: P ville gärna att vi skulle äta någon lättare slags mat så vi bestämde oss för att ha namngivningen kl.12, vi gjorde pajer, en ost och skinkpaj och en med broccoli och ädelost och hade sallad till. Efteråt serverade vi kaffe med olika kakor och muffins i olika former.
Faddrar: Vi valde att kalla det för faddrar istället för gudfar eller gudmor. Det var ett naturligt val att låta våra småbröder bli faddrar åt lilleman. Vi tyckte att det är en viktigt uppgiftt som inte ska tas varken lätt eller förgiven så därför pratade vi med våra respektive syskon om våra förväntningar på dem som faddrar, vad det innebar och frågade dem om de ville bli faddrar, vilket de turligt nog ville!
Dukning/dekoration: Vi ville sattsa på något orginellt och valde mörka löpare på vita linnedukar och lade ut små leksaksbilar i metall som dekoration tillsammans med höga vinglas med nonstop och Ahlgrens bilar i. 
I köket serverade vi maten och värme pajerna på vedspisen och hade ställt ut mässingsljusstakar. Trappan fick agera presentbord, det blev snyggt!
Fadderbrev: Som symbol för fadderskapet skrev vi fadderbrev, där vi förklarade varför vi ville att just de skulle bli faddrar och som sagt ovan, skrev dels våra förväntningar och förhoppningar på dem som faddrar. Vi skrev under fadderbreven med namn och datum och skrev en dikt vid sidan, sedan ramade vi in dem i stora, svarta ramar.
Cermoni: När alla gäster satt sig till bords stod tillsammans med sonen och faddrarna. Vi började med att hälsa alla välkomna och läste sedan upp vilket namn vi givit sonen, vad det betydde och historian kring namnen, vart de kom från i familjen. Sonens farbror höll sedan sonen med hans morbror hängde ett halsband med sonens bokstav som hängsmycke runt hans hals som en symbol för att han nu bar sitt namn. Sedan läste min bror en dikt - Ett gudabarn, av Siv Andersson - och sedan läste P upp fadderbreven.
Efteråt fick alla äta mat och fika. En stund senare öppnade vi presenter och delade ut armband till alla barn som sessan hade gjort till dem, även bebisarna som var med fick pyttesmå armband!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar